Kerstboodschap: ongevraagd commentaar?
Elke kerst wordt het Nederlandse volk gratis en voor niets vergast op een stichtelijke kerstrede van de vorstin.
Ik moet toegeven dat ik het zelden kan opbrengen deze te lezen of aan te horen.
Meestal waarschuwen de commentaren en samenvattingen van anderen me al voldoende.
Mijn humeur is me wat waard.
Welnu, dit jaar heb ik maar eens tijd gemaakt. Ik kan immers niet zonder het nalopen van belangrijke bronnen zomaar wat roepen!
Eerlijk gezegd is het rede die de nodige hoop uitspreekt na een wellicht wat teleurgesteld begin.
In het begin wordt bijvoorbeeld duidelijk dat in de ogen van onze vorstin Augustus die naam niet verdiende. Het waren immers tijden van zorg en onderdrukking waarin Jezus geboren zou zijn.
Ook was er voor de (vermeende) komst van Jezus geen liefde in de wereld. Die kwam immers met hem! Dat verklaart wellicht waarom het Oude Testamen zulke gruwelijke scenes bevat! Er was nog geen liefde.
Er is nog een duidelijke liberale boodschap "reken niet alleen op de overheid",maarre, die claimt wèl fors meer dan een tiende penning voor die niet toereikende professionele hulp. Wellicht dat de niet-belastingbetaler mw van Amsberg daar iets minder bij stilstaat.
"Vroeger was er vrijwel overal burenhulp en vormde nabuurschap de basis van de samenleving". Sindsdien zijn vrouwen gaan werken, voor geld, in onze zeer verstedelijkte maatschappij en is daar dus minder tijd voor. We willen meer. Te veel wellicht. She has a point there. Maar, wie terug wil, moet inleveren. Het rijksvliegtuig wellicht?
"Nu is men vooral met zichzelf bezig." Itt onze Vorstin I blame that one on the sixties & seventies ;) ! Niet het internet. En natuurlijk alle Amerikaanse zelfhulpboeken en programma's.
"We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. "
Onze vorstin heeft beveiligers om zich heen, de meeste anderen in de openbare ruimte,bijvoorbeeld het openbaar vervoer, niet. En die weten dus dat je met anderen bemoeien niet zonder gevaar is.
"Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden." Welkom in de stad van de 189 nationaliteiten! (weer die verdomde stad met haar moderniteit, zoals werkende vrouwen enzo)
"Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien." Dit slaat wellicht ook op het Protocol.
" Het ideaal van het bevrijde individu heeft zijn eindpunt bereikt."... het zal me benieuwen welke TV programma's van de laatste jaren Beatrix tot deze conclusie brengen.
Maar voor het overige: hoop. "De naaste lijkt dus vervreemd en ver weg, maar bij rampspoed zien we plotseling hoe medegevoel wordt opgeroepen waardoor mensen zichzelf wegcijferen, aarzeling overwinnen, eigen angst of afkeer opzij zetten en alles over hebben voor een medemens in nood. "
Wellicht dat de meeste bloggers voordien al afgehaakt waren.
This is what I currently think. I wonder whether I still agree a few years down the road
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home