Friday, January 8, 2010

Klassieke talen: natuurlijk afschaffen

Een docent (niet klassieke talen) op het Barleaus in de NOVA rapportage wil er maar niet aan: Latijn en Grieks zijn achterhaald. Als je moeilijk wil doen, zijn er andere opties dan twee dode talen. Probeer Japans, of Chinees of gewoon wat geavanceerder natuurkunde. Maar nee, de oude elite hechtte om historische redenen aan Latijn en Grieks (en Frans) en kan niet loslaten.
Blijkbaar kunnen de 'slimme classici' maar niet inzien dat het Gymnasium populair is vanwege de sfeer, de naam, niet vanwege de klassieke talen.

De docent oppert nog: ga naar tweetalig onderwijs.... he may regret having given that advice....

Voor je het weet komt er beweging....en dan ben je de top kwijt. En die komt echt niet meer terug

Opvallend overigens dat geen van beide docenten van Nederlands naar Latijn kan vertalen. Van echte taalbeheersing lijkt geen sprake


This is what I currently think. I wonder whether I still agree a few years down the road

6 Comments:

At January 8, 2010 at 9:57:00 PM GMT , Anonymous Anonymous said...

Afschaffen... Wat een afschuwelijk idee! Ik moet er echt niet aan denken... Ik meen serieus dat ik een naar gevoel bij krijg.

Als keuzevakken aanbieden? Het huidige aanbod is nog maar net voldoende om de basis onder de knie te krijgen. Is het niet prachtig om deze talen te leren? Beide zijn het zeer logische talen, alles klopt; je zult er andere talen beter door gaan begrijpen, ook het Nederlands, waardoor er op alle vlakken beter gescoord zal worden. Behalve dit zijn het natuurlijk ook de wortels van de hedendaagse romaanse talen!

Met grieks en latijn verkrijg je een uitstekende basis voor welk vak dan ook, want behalve vertalen leer je ook nog nauwkeurig werken en andere zaken.

Deze maatregel zal de eens prestigieuze gymnasia kapotmaken... Vanwege de oude elite?? Dat is echt de meest achterhaalde lariekoek die ik ooit heb gehoord. Op mijn school zitten kinderen die in een miezerig appartementje wonen, met gescheiden ouders, uitkeringen en wat al niet nog meer... Het is toch geweldig dat ze door deze uitstekende opleiding veel kansen hebben? Wat is er tegen toponderwijs? Daar streeft je als land toch naar? Waarom zou men niet juist hier wat extra aandacht aan willen besteden? Tsja, ik kan nu nog wel een tirade tegen Bijsterveldt gaan houden, maar dat levert niet veel op. :P

P.S. Ik weet niet over welke docenten je het hebt, maar degenen die een halfuur geleden ongeveer bij NOVA waren konden het wel vertalen ;)

 
At January 12, 2010 at 10:44:00 AM GMT , Blogger Unknown said...

Voor iemand die zo hecht aan het gym: je schrijft Barlaeus en dus niet Barleaus.

 
At January 12, 2010 at 9:26:00 PM GMT , Anonymous Anonymous said...

De bovenstaande persoon, die dat onbelangrijke typfoutje maakte, leek me niet bepaald gehecht aan het gymnasium hoor. ;)

 
At January 12, 2010 at 9:26:00 PM GMT , Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by the author.

 
At January 25, 2010 at 8:53:00 PM GMT , Blogger Ruben Smit said...

Precies. Een gymnasium kan fijn zijn maar ik heb met een zucht van verlichting de leerboeken van de klassieke talen weggesmeten. Barlaeus dus. Leuker is natuurlijke Bar-leus... mooi voor een jaarclub (niet dat je veel Barleanen in het corps ziet...). Of ze het konden vertalen? Er is flink geknipt in het item en nog duurde het lang. Als je dagelijks bezig bent met een taal.... zou je verwachten.....

 
At January 25, 2010 at 9:00:00 PM GMT , Blogger Ruben Smit said...

De oude elite... dus niet die van nu, eerder die van rond de eervorige eeuwisseling (en nog eerder)... de tijd dat men nog Frans behoorde te spreken. Wellicht dat via de toenemende invloed van "Brussel" (dat overigens Nederlandstalig behoort te zijn, maar dat is een andere zaak) het belang van Frans weer zal toenemen.
Nergens wordt beweerd dat het gymnasium een elite-school is, slechts dat bepaalde keuzes terug te voeren zijn op de voorkeuren van een elite van lang geleden. Goed vertalen dus!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home