Sunday, February 7, 2010

zouden ze hem al uit hebben?

De drie rechters die gaan oordelen over Wilders' vele uitlatingen hebben weinig behoefte aan getuigen die hen kunnen uitleggen of de islam gewelddadig is. Ook hebben ze weinig behoefte aan getuigenissen van hoogleraren die zich wel eens over het vraagstuk van de vrije meningsuiting gebogen hebben. Het moge duidelijk zijn: ze kunnen het zelf wel!
De advocaat van Wilders - Moskowitz... Spong staat in deze "foute zaak" opeens aan de aanklagende kant, dat zal wennen zijn voor hem.. alhoewel ik vermoed dat hij niet denkt in termen van goed of fout... alleen in termen van winnen ten koste van alles en zonder te bedenken wat het effect is van vrijspraak van een grote crimineel - ziet dit met lede ogen aan. Rechters die geen advies van deskundige getuigen nodig hebben omdat een en ander al publiek bekend is, dat is een veeg teken.
Opvallend is verder dat de drie getuigen die wel opgeroepen mogen worden achter gesloten deuren moeten getuigen. Zou men nu al genoeg hebben van deze al te openlijke "rechtszaak over het karakter van de islam" (of de invloed van de islam op het gedrag van sommige - in de ogen van Wilders: veel - moslims)? Hebben ze eindelijk door dat er vragen zijn die je beter niet in een rechtszaal kan uitzoeken.... omdat er weinig te winnen valt. Immers: het draait om een tweeledige kwestie: stelt Wilders dingen over het karakter van de Koran die onwaar zijn en indien niet, kan men iemand verbieden met de waarheid - of in ieder geval geen onwaarheid - te beledigen?
Maar nu de interessantste en praktische vraag: zouden de drie rechters de Koran al uit hebben? Ik heb hem al een jaartje of twee staan, maar echt toegankelijk, uitnodigend is het boek niet. Dus succes!
En als ze hem uit hebben (welke vertaling gebruiken ze? Gaan we daar in deze zaak ook nog ruzie over maken?) dan komt natuurlijk de hadith. De Koran staat immers niet op zichzelf, dient "geinterpreteerd te worden". Dat is natuurlijk een aanklacht tegen de kwaliteit van het boek als richtsnoer: literatuur mag gerust ruimte overlaten voor interpretatie, maar moet een boek met belangrijke voorschriften zo onduidelijk zijn?

We zullen er binnenkort wel achter komen.

This is what I currently think. I wonder whether I still agree a few years down the road

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home